vineri, 1 iulie 2011

Cine a fost Jang Bogo (Împăratul mării)


(Actorul Choi Soo Jong) 

Jang Bogo (? - 846 sau 841), cunoscut și ca Gungbok, a controlat  Marea Galbenă şi coasta de sud-vest, dintre Coreea şi China. Flota sa impresionantă a fost centrată în jurul insulei Wando, din sud-vestul Coreei. 

Jang a devenit un om influent, comisar maritim în cadrul Cheonghaejin, dar a fost asasinat în anul 846.  
Deşi era din Silla, originile lui Jang sunt necunoscute. Una dintre puţinele surse privind viaţa sa este Yusa Sagi (Istoria celor trei regate), din sec. 12, care conţine o scurtă biografie a lui Jang, făcută la trei secole după moartea sa. Biografia relatează că Jang Bogo a fost priceput în artele marţiale, că l-a avut  companion pe Jeong Yeon, că putea înota 2,5 km, subacvatic, fără a  respira. A călătorit în Tang şi, prin  abilităţile sale în echitaţie şi de manipulare a suliţei, a ajuns șef militar. 

 Unii oameni din Silla trăiau în Tang, ocupându-se cu activităţi comerciale, ca şi în provinciile Shandong Jiangsu. Binefăcători bogați a construit temple budiste în regiune, așa cum se arată în documentele japonezului Ennin, al cărui jurnal constituie una din sursele rare despre Jang Bogo. 
Jang era revoltat de felul în care erau tratați co-naţionalii săi, care cădeau deseori victime piraţilor de coastă sau bandiţilor din interior. Deseori, oamenii din Silla care trăiau în Tang erau o ţintă preferată a bandiţilor, care îi vindeau ca sclavi. 

În 823, împăratul Tang a emis un edict pentru stoparea comerţului cu sclavi, prin care se dispunea restituirea tuturor coreenilor răpiţi, în Silla. 
 La scurt timp după întoarcerea în Silla, aflat în posesia unei flote private, Jang trimite o petiţie regelui din Silla, Heungdeok, pentru a înființa o garnizoană maritimă permanentă, cu scopul de a proteja activităţile comercianților din Silla, în Marea Galbenă. Heungdeok, în 828, a stabilit în mod oficial  garnizoana, în Wando, insula din largul Coreei de Sud. Ruinile garnizoanei pot fi văzute pe coasta de sud a Wando. 
Stabilirea garnizoanei Cheonghae a marcat punctul culminant al carierei lui Jang. Jang a devenit un arbitru al comerţului şi navigaţiei.
La momentul respectiv, Jang a căpătat o imensă putere politică. Din punct de vedere militar, el a fost suficient de puternic să răstoarne puterea şi a vrut să devină rege el însuşi. El a fost însă urât de către membrii familiei regale din Silla, din cauza statutului său - pentru  că era un om de rând, și nu un nobil.
În 839, Jang a avut un rol esenţial în preluarea puterii de către regele Sinmu. Kim Ujing (mai târziu regele Sinmu) i-a cerut lui Jang ajutor, pentru a lua tronul. Jang a trimis 5000 de oameni, în sprijinul  lui Sinmu. Astfel a câştigat Jang funcția de prim-ministru.
 În 845, Jang a vrut să se căsătorească cu fiica regelui Munseong, fiul lui Sinmu. Atunci, facțiunea aristocratică a complotat să-l omoare. 

Samguk Yusa, o carte de la sfârşitul secolului al 13-lea, care imbină istoria cu poveştile şi legendele populare, relatează că regele din Silla a fost presat de aristocraţi să refuze căsătoria lui Jang; ca urmare, Jang a început să conspire împotriva regelui. Ori regele din Silla, ori aristocraţia se află în spatele dispariţiei lui Jang,. 

Sagi Yusa şi Yusa Yusa se referă faptul că, în 846, Jang a fost asasinat, la sediul central al garnizoanei Cheonghae, de către Yeomjang, care a ascuns un cuţit în hainele sale. 

 În 85, garnizoana Cheonghae a fost desfiinţată, iar trupele sale dispersate. 

Locul de înmormântare a lui Jang rămâne necunoscut. O mare parte din viaţa lui Jang Bogo este un amestec de legende şi de fapte istorice. 

* Filmul a fost turnat în Changpogo (장보고).
Ulterior, tot aici s-au filmat și Jumong și alte drame istorice.

Un comentariu:

Filme online gratis spunea...

Interesant blog, sunt prima oara pe aici, dar sigur voi reveni. Oferi informatii faine despre cultura asiatica. Chiar e fain!

Postări populare

Milano

You Belong in Milan
Stylish and sophisticated, you want to enjoy a truly European life - away from tourists!
Milan fits you perfectly. Great shopping, high quality food, lots of culture... with very little hype.
Powered by BannerFans.com

Totalul afișărilor de pagină