miercuri, 16 martie 2011

Daeso - adevărul istoric

Încet-încet, învăţăm istoria Coreei. Este fascinantă şi pe undeva, se aseamănă cu a noastră, fiind şi noi o ţară mică între 2 mari imperii - sau mai multe, de fapt - şi, la fel, am fost şi noi divizaţi în mai multe stătuleţe, cnezate etc.

Regele Daeso a fost ecranizat în filmele Jumong şi Regatul vântului:

Daeso (대소왕,带素王) (7 î.Hr.-22 d.Hr.) a fost un rege al celui de-al treilea regat antic coreean Buyeo .
Daeso a fost primul fiu al regelui Geumwa şi nepotul fondatorului Buyeo ( primul domnitor, Hae Buru) .

Daeso era primul prinţ al Buyeo, dar după ce a fost întrecut la tir cu arcul de către Jumong, a început rivalitatea dintre cei doi.

În anul 37 î.Hr., Jumong a înfiinţat Goguryeo, iar când regele Geumwa a murit , în anul 7 î.Hr., Daeso a devenit rege al Buyeo.

Daeso a adunat destulă putere militară pentru a ataca Goguryeo. Înainte de a ataca, a trimis un emisar în Goguryeo, unde de-acum domnea fiul lui Jumong, regele Yuri, cerându-i să trimită un ostatic regal la Buyeo. Goguryeo a respins cererea şi aastfel a început primul război Goguryeo-Buyeo, în 6 DC. Daeso a condus o armată de 50 000 de oameni spre Goguryeo, dar a fost forţat să se retragă, blocat de o zăpadă abundentă.

Apoi Daeso a trebuit să aştepte timp de şapte ani, pentru a recâştiga ceea ce a pierdut în primul război cu Goguryeo. Apoi, în anul 13 d.Hr., Daeso a pornit să cucerească Goguryeo încă o dată. De data aceasta, Muhyul , prinţ al Goguryeo şi nepot al lui Jumong, a condus armatele din Goguryeo într-o ambuscadă bine planificată şi a decimat armata lui Daeso. Numai el şi câţiva dintre oamenii lui au scăpat cu viaţă. După aceste două eşecuri, economia din Buyeo a decăzut şi haosul a fost inevitabil.

După moartea regelui Yuri, prinţul Muhyul a ajuns pe tron şi a devenit regele Daemusin .

Regele Daemusin a invadat Buyeo , l-a ucis în cele din urmă pe Daeso, dar nu a distrus regatul (în anul 21 d.Hr.).

După moartea lui Daeso, al treilea fiu al regelui Geumwa a devenit rege al Buyeo.


Niciun comentariu:

Postări populare

Milano

You Belong in Milan
Stylish and sophisticated, you want to enjoy a truly European life - away from tourists!
Milan fits you perfectly. Great shopping, high quality food, lots of culture... with very little hype.
Powered by BannerFans.com

Totalul afișărilor de pagină