luni, 2 mai 2011

Lupta pentru Kogureyo continuă și astăzi


Kogureyo, în coreeană, sau Gaogouli, în chineză, este un vechi regat din perioada cuprinsă între 37 î.Hr. şi 668 d.Hr., ce cuprindea o arie vastă, din centrul Manciuriei pînă la sud de Seul. Potrivit "Proiectului de Nord-Est", lansat în China în 2002, Gaogouli e o provincie din China antică (!). În schimb, istoricii coreeni afirmă că Koguryo era pământ coreean şi reprezintă o bază a unității și identității lor naționale. 

Rămășițele Koguryo / Gaogouli a fost puse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2004 și sunt disputate de China şi Coreea. În ambele cazuri, relicvele antice deţinute demonstrează caracterul distinctiv al unui trecut naţional. 
 Pentru coreeni, terenurile din nordul Puyo, sau Fuyu (în chineză), Koguryo şi Parhae au fost gândite ca o patrie. Printre regatele antice, Koguryo a fost un stat ancestral în tradiţia istorică coreeană, care uneşte oamenii în conformitate cu identitatea lor naţională și acest sentiment a fost deosebit de puternic în Coreea de Nord. 

Sud-coreenii au criticat pretenția Chinei la moştenirea istorică a Koguryo-lui. Un naţionalism comun coreean a facilitat cooperarea dintre nord și sud, pe această temă. Choe Kwang-sik, un lider sud-coreean şi protestatar în afacerea Koguryo, subliniază că chinezii ar reduce istoria coreeană la mai puţin de 2.000 de ani, pierzînd astfel 700 de ani din perioada mândră a istoriei sale, un pilon istoric de identitate coreeană, delimitînd dimensiunii teritoriului Coreei la sud de râul Han. Un istoric din Coreea de Sud afirmă că "este absolut clar că oamenii din Goguryeo sunt strămoşii poporului coreean, deoarece Coreea a moştenit Goguryeo și cultura sa, în ansamblul său. "Koguryo întărește continuitatea coreeană a statului-naţiune încă de la întemeierea naţiunii prin Tan'gun, aproximativ cu cinci milenii în urmă. Trecutul istoric antic a fost definitoriu în definirea identităţii coreene contemporane. Astfel, problema Koguryo a condus la o escaladare a dezbaterilor, teoria chineză duce la "deteriorarea originii naţiunii coreene, în mod fatal", astfel încât Coreea devine "o naţiune fără rădăcini" . 

Protestele împotriva pretențiilor chineze asupra moștenirii Koguryo au fost intense (nu ca noi, care ne lăsăm jigniți și umiliți de toate națiile, fără ca măcar să ripostăm). În decembrie 2003, grupurile activiste din Coreea de Sud au lansat o campanie de sensibilizare a opiniei publice, prin o serie de mitinguri de protest împotriva proiectului chinez. Problema a devenit un subiect frecvent la TV şi radio. Un grup de şaptesprezece societăţi istorice în Coreea de Sud a luat atitudine comună împotriva omologilor lor chinezi, în decembrie 2003. Societatea de Istorie Antică coreeană a emis o declaraţie în care condamnă acţiunile Chinei. Mitinguri au avut loc și în fața ambasadei chineze în Seul. 
Zeci de site-uri sunt dedicate studiului Koguryo. Găsim astfel de declaraţii: "suntem o ţară mică, am suferit nenumărate greutăţi şi umiliri din partea naţiunilor puternice, dar spiritul Coreei niciodată nu se va stinge ." (Mă întreb dacă România mai e țară........)

" Duhul Koguryo este în inimile a 80 milioane de coreeni" - scria pe un banner mare, în Seul, în timpul unei demonstraţii, în ianuarie 2004.

 Pretențiile chineze asupra Koguryo au condus la promovarea cooperării dintre nord şi sud-coreeni şi diaspora coreeană. 
În Coreea de nord, Koguryo este elogiat și ca o întruchipare a spiritului naţional adevărat, împotriva trădătoarei Silla, pro-străine. 
Dintre regi, îi știm pe Jumong, Yuri, Muyol. 
Koguryo a fost un stat puternic, aproape o mie de ani.

Niciun comentariu:

Postări populare

Milano

You Belong in Milan
Stylish and sophisticated, you want to enjoy a truly European life - away from tourists!
Milan fits you perfectly. Great shopping, high quality food, lots of culture... with very little hype.
Powered by BannerFans.com

Totalul afișărilor de pagină