duminică, 20 noiembrie 2011

Un nou serial pe TVR 1, despre viața regelui Geunchogo din Baekje

Iată că s-a terminat și Regatul vântului și urmează să vedem alt serial coreean, pe TVR 1. De această dată părăsim Gogureo și mergem în Baekje, unul din cele trei mari regate coreene, în timpul regelui Geunchogo (324-375, r. 346-375). El a fost al 13-lea rege al Baekje.
Geunchogo a fost al doilea fiu al împăratului Biryu și cu el a început ascensiunea permanentă a descendenţilor dinastiei Chogo (reflectată în numele lui Geunchogo), faţă de Goi , şi a pus capăt domniei alternative ale celor două linii de moștenitori.
La urcarea pe tron, el a stabilit consolidarea puterii regale în cadrul statului Baekje. El a redus puterea aristocraţiei şi a instituit un sistem de guvernare locală bazat pe conducători regionali, numiţi de către instanţa de judecată. S-a căsătorit cu o soţie din clanul Jin, acesta fiind un precedent pentru succesorii lui, şi a mutat capitala la Hansan, astăzi sud-est al Seul.
Sub Geunchogo, regatul a ajuns la cea mai mare întinderea geografică şi putere politică. Triburile rămase, Mahan, au fost anexate în 369, Baekje având control asupra Jeolla-do de azi. Confederaţia Gaia a ajuns, de asemenea, dependentă de Baekje.
În 369, Baekje a fost invadat de Goguryeo, dar a contraatacat în forță la bătălia de la Chiyang . În 371, armata de 30.000 de oameni a Baekje, condusă de prinţul Geungusu, a luat cetatea Phenian şi l-a ucis pe Gogugwon din Goguryeo.
La sfârşitul acestor cuceriri, Baekje a încercuit Marea Galbenă şi a controlat o mare parte din peninsula coreeană, inclusiv Gyeongg, Chungcheong, Jeolla şi părţi din Gangwon şi Hwanghae.
În 366, Geunchogo s-a aliat cu Silla pentru a menţine un echilibru de putere între cele Trei Regate.
Potrivit unor surse, primul contact diplomatic între Baekje şi China au avut loc în 372, atunci când Geunchogo a trimis o misiune la instanţa din Jin. În acelaşi an, instanţa Jin a trimis o misiune, acordându-i titlul de "General din Est şi administrator general al Lelang ".
 In timpul domniei sale, Baekje a avut contacte comerciale cu China, Peninsula Coreeană şi Japonia - cunoscut sub numele triunghiul comerțului. În mod tradiţional, comertul a fost în cea mai mare parte dominat de împăraţii chinezi, dar după ce China a pierdut controlul Lelang, nordul Chinei a intrat sub jurisdicția persoanelor străine, incluzând pe Xiongnu, Xianbei şi Qiang, toţi lipsiţi de experienţă pe mare. Baekje a stabilit comandamente în regiunile Liaoxi din China şi a avansat în Kyushu, din Japonia, şi a crescut ca centru comercial în Asia de Est .
Baekje a exportat cultură de la aliaţii săi din împărăţia Wa a perioadei Yamato din Japonia. Dovada relaţiilor prieteneşti dintre Baekje și Japonia este Sabia cu şapte ramuri, pe care a dat-o Geunchogo domnitorului Yamato . Geunchogo i-a trimis, de asemenea, pe învăţaţii Wang In şi Ajikgi în Japonia, pentru a răspândi cultura Baekje, confucianismul şi caracterele chinezeşti.
Geunchogo a încurajat, de asemenea, cultura; forţele Baekje au ocupat fostul Daebang, mulţi savanţi chinezi au fost invitaţi şi au venit la Geunchogo. Culturi avansate a adoptat de la oameni de cultură din Est Jin, prin comerţ, iar oamenii din Baekje s-au bucurat de o calitate mai bună a vieţii.
De asemenea, în timpul domniei sale, o "istorie a Baekje" numită Seogi (서기,书记) a fost compilată de savantul Go Heung. Scopul său principal nu a fost numai cel de a înregistra istoria, dar, de asemenea, de a justifica şi afişa puterea din Baekje.
(după .wikipedia.)

Din câte îmi amintesc, regatul Baekje a fost cucerit de Shilla, prin anul 700 și........, așa cum a fost prezentat în filmul Marea regină Seon Deok, unde Yu Shin și Alcheon au cucerit acest regat, după numeroase războaie.
În istorie, regatul Baekje a existat în anii 18 ÎCE-660 DC.
În secolul al saptelea, sub influenţa crescândă a Silla, în sudul şi centrul peninsulei coreene, pentru Baekje a început declinul.

Și nu uitați, fani ai serialelor coreene, că am îmvățat destule și din filmul Jumong. Drept urmare, când Sosono - vă amintiți - l-a părăsit în final pe Jumong, ea a mers cu cei doi fii ai săi undeva în sud, unde a înființat un nou stat. Ei, tocmai acest stat este Baekje.
Baekje a fost fondat de Onjo, al treilea fiu al lui Jumong și a lui So Seo-no.

Niciun comentariu:

Postări populare

Milano

You Belong in Milan
Stylish and sophisticated, you want to enjoy a truly European life - away from tourists!
Milan fits you perfectly. Great shopping, high quality food, lots of culture... with very little hype.
Powered by BannerFans.com

Totalul afișărilor de pagină