vineri, 7 ianuarie 2011

Jumong, regele Goguryeo - personaj istoric și de legendă

Apare în documente ca Dongmyeong, Jumong, Chumong sau Chumo. 
Hangul 고주몽 sau 추모
Hanja 高朱蒙sau邹牟
Majoritatea filmelor coreene istorice sunt făcute după cronici vechi, respectând adevărul istoric.
A domnit între anii 37-19 î.Hr. și i-a urmat la tron fiul său, Yuri (19 î.Hr.-18 d.Hr.). 
A  fost regele fondator al Goguryeo, regatul cel mai nordic al Coreei.
În documentele regelui Gwanggaeto cel Mare, Jumong este amintit sub numele de Chumo-Wang (regele Chumo).
În Samguk Sagi (Istoria celor trei regate coreene Goguryeo, Baekje și Silla) şi în Samguk Yusa (culegere de istorie și legende din regate), el este înregistrat ca Jumong, cu supranumele Go, fiind cunoscut ca Chumo sau Sanghae. 
Numele său mai apare transcris în diverse evidenţe ca Chumong (추몽,邹蒙), Jungmo (중모,中牟sau仲牟) sau Domo (도모,都牟). 
Miturile din Goguryeo apar în numeroase texte antice, inclusiv în cele ale regelui Gwanggaeto. Cele mai bune versiuni sunt în Sagi Samguk, Yusa Samguk şi Dongmyeongwangpyeon a Dongguk I sangguk JIP (Operele ministrului Yi din Coreea), prin Yi Gyu-bo.
Au existat dispute în privința adevăratului tată al lui Jumong. Într-o legenda, Jumong este descris ca fiul lui Hae Mosu (解慕漱: fiul cerului) şi Yuhwa (柳花: fiica rîului lui Dumnezeu Habaek (河伯)).
Hae Mosu a întâlnit-o pe Yuhwa la un râu, dar zeul râului a dezaprobat legătura cu Hae Mosu, care a revenit la cer. Zeul râului a dus-o pe Yuhwa departe, la Ubalsu (优渤水), unde a devenit concubina regelui Geumwa de Dongbuyeo . Yuwha a fost impregnată de lumina soarelui şi a dat naştere unui ou. Geumwa încercat să distrugă ou şi să-l dea ca hrana animalelor, dar acestea l-au protejat. Din ou a eclozat un băieţel care a fost numit Jumong, adică "Arcaș priceput, maestru" - în vechea limba Buyeo. 
Jumong a ajuns cunoscut pentru abilitatea sa excepţională la tir cu arcul  În cele din urmă, fiii lui Geumwa au devenit invidioși şi Jumong a fost forţat să părăsească Dongbuyeo. Potrivit legendei, el a fugit pe calul său, până la un râu rapid. Broaştele ţestoase şi alte creaturi din apă s-au ridicat şi au format un pod, ca aceștia să treacă cu ușurință.
În 37 î.Hr., Jumong a devenit primul rege al Goguryeo, reunind toate cele cinci triburi din Jolbon într-un singur regat.
S-a căsătorit cu Seo-nu , fiica unui șef al Jolbon.
În cursul aceluiaşi an, regele Songyang din Biryu s-a alăturat, după ce a primit asistenţă în înfrângerea tribului Malgal, care l-a invadat.
În anul 34 î.Hr., Jolbon-Seong a devenit capitala Goguryeo. Patru ani mai târziu, în 28 î.Hr., Jumong l-a trimis pe General Bu Wiyeom să cucerească regatul Okjeo. În acelaşi an, mama lui Jumong, Yuhwa, a murit, în palatul de Dongbuyeo, şi a avut parte de ceremonie de înmormântare de regină, chiar dacă a fost o concubină.
Jumong a trimis un mesager şi numeroase daruri regelui Geumwa, în semn de recunoştinţă a actului său generos.
În 19 î.Hr., prima soţia a lui Jumong, Ye soia, a fugit din Dongbuyeo, cu fiul lor, Yuri, şi s-a instalat în Goguryeo. Ye a devenit împărăteasă, cauzand tensiuni, din cauza celei de-a doua soţii a lui Jumong, Seo-nu, care se temea pentru poziția fiilor ei în Goguryeo. În cele din urmă, Seo-nu a plecat din regat, cu cei doi fii şi o parte din oameni şi a condus mai departe, în sudul peninsulei coreeane, zona ce este acum Coreea de Sud. Acolo ea a construit regatul Baekje.
Jumong l-a numit pe fiul său, Yuri, prinţ moştenitor şi succesor la tron.
Jumong a murit în 19 î.Hr., la vârsta de 40 de ani.
Prinţul Yuri l-a îngropat tatăl său într-un mormânt piramidă şi i-a dat numele postum de Chumo-seongwang.

Împărăţia lui Jumong, Goguryeo, a ajuns o mare putere regională. Goguryeo fost, timp de 705 ani, o țară puternică, în total cu 28 de regi, până când a fost cucerită de alianța Tang, din Silla.

2 comentarii:

roxana spunea...

Ar fi extraordinar daca ati posta informatii despre actorul SONG-IL-GOOK.
Multumesc

Maria spunea...

Da, este o idee bună. Știu atătea despre el și totuși cred că am scris câte ceva și până acum. Voi verifica. Să nu fi scius eu nimic?

Postări populare

Milano

You Belong in Milan
Stylish and sophisticated, you want to enjoy a truly European life - away from tourists!
Milan fits you perfectly. Great shopping, high quality food, lots of culture... with very little hype.
Powered by BannerFans.com

Totalul afișărilor de pagină