joi, 16 septembrie 2010

Legendele palatului - Dr. Hur Jun - o viată de luptă și sacrificiu

Când serialul "Hur jun", bazat pe o poveste adevărată, a fost difuzat în Coreea de Sud, succesul comercial a fost imens. Serialul este văzut ca unul dintre punctele de cotitură din dramele coreene. 

 La Hon Kong și în unele țări asiatice, serialul a fost mai slab cotat decât Giuvaerul palatului. 
Acest fapt i-a făcut pe unii producători să se teamă de faptul că așa numita ” Cultural Coreean Fever” din  Asia de Sud s-a încheiat. Serialul a utilizat mulţi dintre actorii şi actriţele care a apărut în "Dae Jang Geum".

Povestea :
Ne aflăm în Joseon, în timpul domniei lui Seonjo, la aproximativ 50 de ani de la moartea lui Dae Jang Geum (prima femeie doctor din Joseon Coreea). 
Hur Jun, așa cum am văzut, a suferit mai multe tratamente discriminatorii, din cauza originii sale sociale.
Când s-a decis să se prezinte la examenul medical din Hanyang, nu a reuşit să vină la examinare deoarece a trebuit să trateze un pacient bolnav. Dar acest lucru i-a adus o popularitate imensă, cât şi iertarea din partea doctorului Yoo Nu-Ji. Fiul acestuia, refuzând să trateze pacientul respectiv, a participat la prima examinare. Mentorul i-a reproşat fiului său lipsa de compasiune pentru pacienţi şi ambiţia ce-l făcea să folosească  cunoştinţele sale medicale pentru a promova. Fiul a fost ulterior renegat. 
Din păcate, nu mult după aceea, bătrânul doctor se îmbolnăvește de cancer la stomac. Sfârşitul lui fiind apropiat, s-a sinucis şi l-a însărcinat pe Hur Jun să-i disece corpul, pentru a vedea modul în care funcţionează organismul uman. Aceasta l-a ajutat mult în înțelegerea și aplicarea cunoştinţelor sale medicale teoretice și astfel a fost clasat pe primul loc la următorul examen, ajungând medic la Spitalul Imperial. 
În Spitalul Imperial, l-a întâlnit pe fiul mentorului său, Do-Ji, pe doctorul șef Yeong, cel care au participat la acea întrecere de acupunctura cu doctorul bătrân, în urmă cu 20 de ani. Acesta l-a plasat pe Hur juneîntr-un departament neimportant din spital. 
În acest timp, cariera lui Jun Hur a fost restricţionată de Doctorul Imperial, în orice mod posibil. Până când el l-a tratat pe fratele unei concubine imperiale, de cancer. A fost o victorie uriaşă pentru Hur Jun, care a reuşit să trateze pacientul în 5 zile.
În anul anul 22 al domniei lui Seonjo a avut loc o epidemie naţională unde Hur jun a făcut cercetări importante.  Dar, la întoarcerea sa la palat, Hur Jun a fost pedepsit și alungat. Când se pregătea să plece, concubina împăratului a căzut grav bolnavă, având probleme cardiace, iar toţi medicii nu au avut nici o idee cum să o vindece. In disperare, împăratul și-a reamintit de Hur jun, care mai salvase un membru al familiei regale. Pentru a-l recompensa pe Hur jun, împăratul i-a iertat  toate neregulile.
Acțiunea, după cum ați văzut, se mută la spitalul regal, unde Hur Jun are de suportat multe invidii, fiind deseori țap ispășitor pentru greșelile altora
Reușind la un moment dat să-l vindece pe prinţ de o boală necunoscută, împăratul, recunoscător, l-a promovat Hur jun ofiţer de gradul 3 şi şef Doctor Imperial.
Izbucnește și un război; japonezii au invadat Joseon. Hur Jun a fost creditat cu salvarea analelor medicale, când curtea imperială a plecat în exil. Rezolvând cu succes această criză, a fost  promovat ofiţer de clasa întâi.  
Dar vremurile bune nu au durat mult. O luptă a început, între Prinţul Yeongchang şi prințul Gwanghaegunt; Hur Jun a refuzat să participe, motivând că medicii ar trebui să trateze pacienţii şi nu să se implice în politică. Bătălia imperială a fost câştigată de Gwanghaegun, cel care a urcat pe tron după moartea lui Seonjo, în 1608. Odată instalat ca împărat, Gwanghaegun l-a considerat pe Hur Jun trădător  si la condamnat la exil, în partea de sud a ţării.
În sud, Hur Jun a publicat un manual medical, care este considerat un clasic în literatura medicală -  în anul 1610.
În 1611, Gwanghaegun l-a graţiat pe Hur Jun şi l-a chemat înapoi la palat. De această dată, Hur Jun a refuzat şi s-a întors în oraşul său natal, pentru a trata pacienţii. În acest timp a izbucnit o epidemie de ciuma  şi Hur Jun a tratat și a cercetat boala cu  succes. Însă, epuizat fiind, Hurjun a contractat el însuşi ciumă. În cele din urmă, Hur Jun a murit, în anul 1615, fiind declarat  doliu naţional.

Niciun comentariu:

Postări populare

Milano

You Belong in Milan
Stylish and sophisticated, you want to enjoy a truly European life - away from tourists!
Milan fits you perfectly. Great shopping, high quality food, lots of culture... with very little hype.
Powered by BannerFans.com

Totalul afișărilor de pagină